18 Października 2019

XII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VIII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO

Opis wydarzenia

W terminie 18-20.10.2019 r. w Łodzi odbędzie się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej - XII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VIII edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

IIEB2019 IVFA2019 PK2019 rejestracjab2b

350NF2019 ekopre2019 olnf2019 mpb2019

NATURA FOOD i beECO to imprezy o ugruntowanej pozycji, na które branża czeka z niecierpliwością. Co roku obecni są liczni stali wystawcy – znani już dobrze naszym odwiedzającym, jak również pojawiają się nowe firmy oferując szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które dopiero co pojawiły się na rynku. Każdy odwiedzający Targi, który związany jest zawodowo z branżą biożywności i produktami ekologicznymi lub też odwiedza wydarzenie jako miłośnik i propagator zdrowego stylu życia, z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. Targi NATURA FOOD i beECO dają niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Program targów obfituje co roku w wiele ciekawych wydarzeń towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko.

PODSUMOWANIE 2018

Pełne inspiracji wydarzenie poświęcone ekologicznej żywności oraz trendom zdrowego stylu życia odbyło się w terminie 12-14 października w hali Expo-Łódź, a w gronie wystawców obecne było ponad 350 firm z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch. Targi odwiedziło ponad 12 000 osób, spośród których ponad 50% stanowili przedstawiciele branży. Była to okazja do poznania nowych i wyjątkowych firm i ich oferty - produktów często niszowych i niedostępnych na co dzień w sklepach sieciowych.

Wśród Wystawców byli producenci, przetwórcy, dystrybutorzy, hurtownicy różnorodnych produktów ekologicznych i naturalnych (m.in. żywności, suplementów diety, kosmetyków i środków czystości). Zdecydowana większość wystawców prezentowała produkty z  certyfikatem ekologicznym oraz produkty naturalne, niskoprzetworzone, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości. W ofercie targowej  nie brakowało produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze), czy ekologicznych linii produktów dla kobiet i dzieci. Jest to zatem wspaniała możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych zarówno z firmami dobrze rozpoznawalnymi na polskim rynku ekologicznym, jak i z przedsiębiorcami dopiero debiutującymi ze swoją ofertą.

Jak co roku targom towarzyszył interesujący program spotkań branżowych i wydarzeń towarzyszących. W ramach tej edycji odbył się po raz pierwszy Kongres Ekobranży: wydarzenie skierowane do producentów, dystrybutorów i detalistów produktów ekologicznych. Spotkanie wspólnie przygotowują redakcje branżowych czasopism: Biokurier.pl i Ekodostawcy. Innymi, cyklicznymi już wydarzeniami były: Forum Alergii (organizowane przy współpracy redakcji Magazynu Hipoalergiczni i poprowadzone przez jego redaktor naczelną Żanetę Geltz) oraz BIObiznes Forum (cykl spotkań dla właścicieli i pracowników sklepów z ekoproduktami, restauratorów i pracowników gastronomi). Odwiedzający mogli również skorzystać z ciekawych warsztatów, wykładów, bezpłatnych badań wzroku i porad specjalistów. Podczas wszystkich trzech dni targów można było zapoznać się z kolejną odsłoną „Domu Alergika” – specjalnej ekspozycji przygotowanej przez redakcję Magazynu Hipoalergiczni, gdzie znalazły się rozwiązania przyjazne dla alergików, jak również pokazowa „Łazienka Alergika”, w której zwiedzający mogli zobaczyć produkty nie zawierające szkodliwych dla zdrowia składników.

Podczas Targów NATURA FOOD i beECO rozstrzygnięto i wręczono nagrody w konkursach „Złoty Medal NATURA FOOD 2018” i „Złoty Medal beECO 2018”, których laureatami zostali: Spółka Rolnicza Juchowo Sp. z o.o. (Mąka orkiszowa Wolno mielona Typ 2000), Michał Pelc – ANAGRAM (Słodki sen), Kujawska Spółdzielnia Mleczarska – Włocławek (Twaróg Tłusty Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej na tacce), Pomorski Browar Tradycyjny (Piwo StaroGdańskie Classic), Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze (Olej z Prażonych Orzechów Laskowych Tłoczony na Zimno), Ol'Vita Krzysztof Dziadach (Olej z nasion kozieradki zimno tłoczony nieczyszczony), BRAWO Mariusz Jaworski (Royal Green Coconut Blossom Nectar - nektar z kawiatu kokosa) oraz Kreta24.pl - Guest SI (Oliwa extra virgin Eliama Daily Value Premium), a także BIO PLANÈTE - Ölmühle Moog GmbH (Olej do płukania UST 250 ml - BIO Planete), Eco and More Sp. z o.o. (Georganics - Mineralna pasta do zębów w słoiku Activated Charcoal), Eco and More Sp. z o.o. (Vuokkoset, 100% BIO, Wkładki Higieniczne Normal), Minimal Łukasz Kaczmarek - FRISKA Drogeria Naturalna (BEN&ANNA Naturalny dezodorant na bazie sody PERSIAN LIME) oraz BRAWO Mariusz Jaworski (Złote MULTI Energia & Antystres oraz Liofilizowana Zielona Małża Nowozelandzka w połączeniu ze wzmacniającymi ziołami).

Poza konkursami o Złoty Medal poznaliśmy laureatów konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2018”. Konkurs zorganizowany po raz jedenasty w ramach targów przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego miał na celu wyłonienie najlepszego produktu tradycyjnego regionu łódzkiego i zwyciężyła go firma "Dobry Smak - Paweł Mikuś”.

 


Zapraszamy do kontaktu:

Mateusz Szewc - Kierownik Projektu, Koordynator ds. sprzedaży NATURA FOOD
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel: 603 171 410; 42 639 00 58

Agnieszka Ławniczak - Janeczek - Koordynator ds. sprzedaży beECO
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel: 534 747 213


 



Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera!

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz