XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO

XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO

W terminie 12-14.10.2018 r. w Łodzi odbędzie się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej - XI edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VII edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

NATURA FOOD i beECO to imprezy o ugruntowanej pozycji, na które branża czeka z niecierpliwością. Co roku obecni są liczni stali wystawcy – znani już dobrze naszym odwiedzającym, jak również pojawiają się nowe firmy oferując szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które dopiero co pojawiły się na rynku. Każdy odwiedzający Targi, który związany jest zawodowo z branżą biożywności i produktami ekologicznymi lub też odwiedza wydarzenie jako miłośnik i propagator zdrowego stylu życia, z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. Targi NATURA FOOD i beECO dają niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Program targów obfituje co roku w wiele ciekawych wydarzeń towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko.

PODSUMOWANIE 2017

X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO okazała się rekordową – ponad 350 firm zaprezentowało tysiące produktów, zajmując całą dostępną powierzchnię hali EXPO - Łódź. W gronie wystawców obecne były firmy  z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji.  Po raz kolejny targi odwiedziło blisko 12 tys. osób wśród, których byli przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, aptekach oraz właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy produktów, a także  przedstawiciele ambasad i branży z krajów europejskich i azjatyckich. Na uwagę zasługuje fakt, iż stosunek odwiedzających z branży do konsumentów z roku na rok się zwiększa na korzyść tych pierwszych.

WYSTAWCY

W X edycji Targów NATURA FOOD i VI beECO wzięło udział ponad 350 firm z Polski i zagranicy – producentów, przetwórców, eksporterów i dystrybutorów bioproduktów wysokiej jakości. Zdecydowana większość wystawców, bo ponad 50% prezentowała produkty z  certyfikatem ekologicznym oraz produkty naturalne, niskoprzetworzone, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości.W ofercie targowej  przybyło także produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze) czy ekologicznych linii produktów dla kobiet i dzieci. Nowością były produkty ekologiczne gotowe do spożycia, czyli  propozycja dla osób żyjącym szybko, w dużym tempie. W tym roku rekordowe okazały się Targi beECO. Ponad 70 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę naturalnych i ekologicznych kosmetyków oraz środków czystości. Wyjątkowo szeroko reprezentowane były w tym roku suplementy diety oraz superfoods. Prezentację polskich firm dopełniali wystawcy z zagranicy:  Wielkiej Brytanii, Niemiec, Czech, Litwy, Włoch, Grecji, Białorusi, Szwecji oraz Hiszpanii.

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

Jak co roku targom towarzyszył szereg spotkań branżowych skierowanych do producentów i przetwórców oraz do właścicieli, pracowników sklepów oferujących produkty wysokiej jakości  oraz restauratorów, pracowników gastronomii - Akademia Biokuriera , BIObiznes Forum, Forum EKObranży. Wśród tematów wiodących pojawiły się zagadnienia związane z perspektywami rozwoju ekobranży, handlem i sprzedażą w biznesie ekożywności i ekoproduktów oraz poruszone zostały tematy związane z ekspansją sklepów wielkopowierzchniowych.

Odbyło się 2 Forum Alergii przygotowane wspólnie z redakcją Hipoalergiczni, a poprowadziła je redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni – Żaneta Geltz, której gościem specjalnym była dr Danuta Myłek. Podczas rozmowy pani doktor przybliżyła temat najlepszej diety dla alergika oraz chorób autoimmunologicznych. Kolejnym gościem 2 Forum Alergii była Davina Reeves Ciara  (była Miss Nowego Jorku), która opowiedziała o swoim doświadczeniu, jak naturalnymi sposobami oczyściła  organizm i pozbyła się problemów z alergią. Po raz pierwszy w strefie beECO pojawił się prototyp DOMU ALERGIKA.

Drugiego dnia targów odbyło się 2 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych, w ramach którego nie zabrakło smaku, koloru i kulinarnej twórczości.  Blogerzy mieli okazje zmierzyć się w grze targowej EKO Karuzela, przygotowanej przez firmę Acora, poszerzyć swoją wiedzę podczas prelekcji  z food design, przygotowanej wspólnie z grupą Bawełna oraz wziąć udział w degustacji olei (Laboratorium BIOOIL, Semco oraz Green Spoon). 2 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych poprowadził Piotr Chabzda.

KONKURSY TARGOWE

Targi NATURA FOOD i beECO to czas rozstrzygnięcia wielu konkursów. W ramach targów rozstrzygnięto konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2017. Do konkursu zgłoszono rekordową liczbę, 66 produktów, które prezentowano podczas imprezy. Konkurs rozstrzygnięto w 5 kategoriach: produkty ekologiczne polskie, produkty ekologiczne zagraniczne, produkty naturalne polskie, produkty naturalne zagraniczne, produkty tradycyjne polskie. Po raz pierwszy rozstrzygnięto również konkurs o Złoty Medal beECO 2017, w którym udział wzięło 20 produktów, a ocenione zostały w 5 kategoriach: produkty ekologiczne, produkty naturalne, produkty innowacyjne, produkty hipoalergiczne oraz produkty wegańskie.

Poza konkursami o Złoty Medal poznaliśmy laureatów konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w Konkursie „Tygiel Smaków 2017”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Rozstrzygnięty został plebiscyt publiczności na najlepszy produkt prezentowany podczas NATURA FOOD i beECO 2017. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało Konkurs "Chwyć Byka za Rogi", dzięki finansowaniu przez Fundusz Promocji Mięsa Wołowego. W konkursie brali udział uczniowie ze szkół gospodarstwa wiejskiego i gastronomicznych. 

NATURA FOOD i beECO DLA EKOENTUZJASTÓW I MIŁOŚNIKÓW DOBREGO JEDZENIA

Podczas NATURA FOOD nie mogło zabraknąć atrakcji dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Na odwiedzających indywidualnych czekało wiele atrakcji: pokazy kulinarne, pokazy makijażu, porady specjalistów i nieocenione spotkania z miłośnikami ekologicznego stylu życia. W ramach akcji „Zasadźmy wspólnie tysiące drzew” odwiedzający mogli odebrać od jednego z naszych wystawców sadzonkę drzewa, których rozdano 1 600 sztuk. „Chwyć byka za rogi” to projekt przygotowany wspólnie ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia, dzięki finansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, podczas którego zwróciliśmy uwagę na właściwości odżywcze mięsa wołowego i zachęcaliśmy do przykładania większej staranności przy wyborze mięsa (projekt finansowany z funduszy promocji mięsa wołowego).

Nie zabrakło również ekspertów i cenionych osób. Gośćmi specjalnymi, którzy przeprowadzali spotkania, pokazy czy konsultacje byli m.in.: dr Danuta Myłek – specjalista w dziedzinie alergologii i dermatologii, Agnieszka Piskała - dietetyk, Davina Reeves Ciara – Miss Nowego Jorku  i Ireneusz Ciara – kucharz-terapeuta, Katarzyna Jankowska – autorka książek kucharskich dla alergików czy prof. Walentyna Nikołajewa Burkowa – dyrektor generalny Instytutu Naukowo-Badawczego Biolit w Tomsku.

 

Jak do nas trafić - TUTAJ

 Zapraszamy do kontaktu:

Mateusz Szewc - Kierownik Projektu, Koordynator ds. sprzedaży NATURA FOOD
Email: , tel: 603 171 410; 42 639 00 58

Agnieszka Ławniczak - Janeczek - Koordynator ds. sprzedaży beECO
Email: , tel: 534 747 213

Wioleta Pawlik-Nowacka - Specjalista ds. promocji
Email: , tel: 534-424-258