XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO

PODSUMOWANIE NF & beECO 2017

PODSUMOWANIE NF & beECO 2017

W terminie 13-15 października 2017 r. odbyły się jubileuszowe X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO - najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja okazała się rekordową – ponad 350 firm zaprezentowało tysiące produktów, zajmując całą dostępną powierzchnię hali EXPO - Łódź. 

W gronie wystawców obecne były firmy  z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji, oferujące szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które są znane konsumentom oraz takich, które dopiero co pojawiły się na rynku. Wśród wystawców mogliśmy spotkać firmy dobrze rozpoznawalne na polskim rynku bioproduktów jak i przedsiębiorców dopiero debiutujących ze swoją ofertą, prezentujących nowe produkty i innowacyjne rozwiązania. Targi NATURA FOOD i beECO dały niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Program targów obfitował w wiele ciekawych wydarzeń towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko. Po raz kolejny targi odwiedziło blisko 12 tys. osób wśród, których byli przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, aptekach oraz właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy produktów, a także  przedstawiciele ambasad i branży z krajów europejskich i azjatyckich. Na uwagę zasługuje fakt, iż stosunek odwiedzających z branży do konsumentów z roku na rok się zwiększa na korzyść tych pierwszych.

WYSTAWCY

W 2017 roku w Targach wzięło udział ponad 350 firm z Polski i zagranicy – producentów, przetwórców, eksporterów i dystrybutorów bioproduktów wysokiej jakości. Zdecydowana większość wystawców, bo ponad 50% prezentowała produkty z  certyfikatem ekologicznym oraz produkty naturalne, niskoprzetworzone, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości.W ofercie targowej  przybyło także produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze) czy ekologicznych linii produktów dla kobiet i dzieci. Nowością były produkty ekologiczne gotowe do spożycia, czyli  propozycja dla osób żyjącym szybko, w dużym tempie. W tym roku rekordowe okazały się Targi beECO. Ponad 70 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę naturalnych i ekologicznych kosmetyków oraz środków czystości. Wyjątkowo szeroko reprezentowane były w tym roku suplementy diety oraz superfoods. Prezentację polskich firm dopełniali wystawcy z zagranicy:  Wielkiej Brytanii, Niemiec, Czech, Litwy, Włoch, Grecji, Białorusi, Szwecji oraz Hiszpanii.

Targom w 2017 towarzyszył szereg spotkań branżowych skierowanych do producentów i przetwórców oraz do właścicieli, pracowników sklepów oferujących produkty wysokiej jakości  oraz restauratorów, pracowników gastronomii - Akademia Biokuriera , BIObiznes Forum, Forum EKObranży. Wśród tematów wiodących pojawiły się zagadnienia związane z perspektywami rozwoju ekobranży, handlem i sprzedażą w biznesie ekożywności i ekoproduktów oraz poruszone zostały tematy związane z ekspansją sklepów wielkopowierzchniowych.

Po udanej premierze Forum Alergii w minionym roku, które dostarczyło odpowiedzi na pytania o astmę, źródła alergii i jaka jest różnica między alergią pokarmową a zaburzeniami tolerancji pokarmowej, odbyło się 2 Forum Alergii przygotowane wspólnie z redakcją Hipoalergiczni, a poprowadziła je redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni – Żaneta Geltz, której gościem specjalnym była dr Danuta Myłek. Podczas rozmowy pani doktor przybliżyła temat najlepszej diety dla alergika oraz chorób autoimmunologicznych. Kolejnym gościem 2 Forum Alergii była Davina Reeves Ciara  (była Miss Nowego Jorku), która opowiedziała o swoim doświadczeniu, jak naturalnymi sposobami oczyściła  organizm i pozbyła się problemów z alergią. Po raz pierwszy w strefie beECO pojawił się prototyp DOMU ALERGIKA.

Drugiego dnia targów odbyło się 2 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych, w ramach którego nie zabrakło smaku, koloru i kulinarnej twórczości.  Blogerzy mieli okazje zmierzyć się w grze targowej EKO Karuzela, przygotowanej przez firmę Acora, poszerzyć swoją wiedzę podczas prelekcji  z food design, przygotowanej wspólnie z grupą Bawełna oraz wziąć udział w degustacji olei (Laboratorium BIOOIL, Semco oraz Green Spoon). 2 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych poprowadził Piotr Chabzda – miłośnik pysznego jedzenia, kulinarnych eksperymentów, fan Instagrama, redaktor prowadzący ogólnopolskiego magazynu SlowLifeFood&Garden. Sponsorami 2 Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych byli: Stalgast Polska, Dary Natury, Fiskars, Ronic, Chufa Mix Polska, Acora, TamTu, Laboratorium BIOOIL, Semco, Green Spoon, Vapiano, Bio Planet, Baziółka, Naturativ.

KONKURSY TARGOWE

Targi NATURA FOOD i beECO to czas rozstrzygnięcia wielu konkursów. W ramach targów rozstrzygnięto konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2017. W bieżącej edycji do konkursu zgłoszono rekordową liczbę, 66 produktów, które prezentowano podczas imprezy. Oceniało je profesjonalne Jury w składzie: dr Aneta Załęcka, Agnieszka Kaniewska, Urszula Janczyk, dr Urszula Sołtysiak, Karol Przybylak. Konkurs rozstrzygnięto w 5 kategoriach: produkty ekologiczne polskie, produkty ekologiczne zagraniczne, produkty naturalne polskie, produkty naturalne zagraniczne, produkty tradycyjne polskie. Złote Medale NATURA FOOD 2017 trafiły do: Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. (ekologiczny sok z czerwonej kapusty kiszonej z moringą), Anagram Michał Pelc (racuchy kasztanowe), Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Sp. z o.o. (Bee-complex – miód wielokwiatowy kremowy z produktami pszczelimi), PH Krautex Bogusław Domański (mieszanka Heli), Smak Natury Marek Hałat (olej rzepakowy tłoczony metodą tradycyjną), Mleczarnia Skarszewy Sp. z o.o. (Werderkase), Bio Planete (olej lniany virgin Bio 250 ml), Brawo Mariusz Jaworski (Rogal Greek Oat Meal Gold), Bizona Piotr Rorat (NICS baton z orzechami brazylijskimi, morelami i nasionami chia). Puchar Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela do Rodzinnej Wytwórni Makaronów – Fabijańscy – za szeroką gamę produktów adresowanych do różnych grup konsumentów – w kategorii produkty ekologiczne oraz do Smak Natury Marek Hałat – za rzepakowy olej tłoczony metodą tradycyjną – w kategorii produkty tradycyjny. Po raz pierwszy rozstrzygnięto również konkurs o Złoty Medal beECO 2017, w którym udział wzięło 20 produktów, a ocenione zostały w 5 kategoriach: produkty ekologiczne, produkty naturalne, produkty innowacyjne, produkty hipoalergiczne oraz produkty wegańskie przez profesjonalne Jury w składzie: Żaneta Geltz, Agnieszka Kaniewska, Marcin Fajerski, Michał Kacperczyk. Złote Medale beECO 2017 trafiły do: DARMED Dariusz Kulbicki (pasta do zębów Biomem Superwhite), Multifit Artur Sidoruk (Kurkuma Chai Latte), Eco & More Sp. z o.o. (WaterWipes – chusteczki nasączone wodą).

Poza konkursami o Złoty Medal poznaliśmy laureatów konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W kategorii ekologia-środowisko zwyciężyła Kamila Kasperska - województwo lubuskie, w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe zwyciężyli Piotr i Barbara Banaś - województwo lubelskie.  Natomiast nagrodę główną w Konkursie „Tygiel Smaków 2017”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego,otrzymał jogurt naturalny 9%, którego producentem jest PPH Klimeko - Bogusław Klimczak. W plebiscycie publiczności na najlepszy produkt prezentowany podczas NATURA FOOD i beECO 2017 zwyciężyli: firma Flott Sp. z o.o. za banany suszone z surowym kakao Bambuczi (wystawca NATURA FOOD) oraz firma DuoLife S.A. za Collagen DuoLife forma płynna (wystawca beECO). Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało Konkurs "Chwyć Byka za Rogi", dzięki finansowaniu przez Fundusz Promocji Mięsa Wołowego. W konkursie brali udział uczniowie ze szkół gospodarstwa wiejskiego i gastronomicznych. Najlepszą potrawę z ekologicznego mięsa wołowego przygotowała Sandra Wdowiak z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.