X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO

Tygiel Smaków - wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych

 Konkurs Tygiel Smaków 2017

 

tygiel zdjcie

W dniach 13-15 października 2017 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2017, odbędzie się X wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW”’ organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.

Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:

  • mięso świeże oraz produkty mięsn,
  • orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce,
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze,
  • gotowe dania i potrawy,
  • napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), 
  • inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp), które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Zgłoszone do konkursu produkty:
  1. Miód nektarowo - spadziowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy
  2. Miód rzepakowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy
  3. Jogurt naturalny 9% - PPH Klimeko Bogusław Klimczak
  4. Buraczki i piękny Jaś - Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Sp. J.
  5. Przysmak z dyni - Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Sp. J.
  6. Truskawka suszona 100% - Amkez Food Sp. Z o.o.
  7. Pomidor suszony 100% - Amkez Food Sp. Z o.o.
  8. Syrop z bzu czarnego słodzony miodem rzepakowym - Łukasz Ceroń
  9. Deser kokosowy pitny - Rafał Szewczyk KOKO YOGO
  10. Deser z kaszy jaglanej z kakao - Rafał Szewczyk KOKO YOGO
  11. Chrzan tarty z sokiem z jeżyn - Krzysztof Gasiecki
  12. Chrzan tarty z octem jabłkowym - Krzysztof Gasiecki
  13. Domowy pasztet z dziczyzny - KOWAL Aleksandra Kowalska
  14. Domowe zrazy wołowe zawijane - KOWAL Aleksandra Kowalska
  15. Powidła truskawkowo-rabarbarowe - Jadwiga Ratajczyk - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
  16. Ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim - Kozia Farma Katarzyna Olszewska
  17. Twarożek kozi z suszonymi pomidorami i oliwą - Kozia Farma Katarzyna Olszewska
  18. Twaróg chudy - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie
  19. Smalec z Nagawek - Elżbieta Krajewska
  20. Cistka twarogowe z Nagawek - Elżbieta Krajewska
  21. Kiełbasa swojska z oczkiem z Zaborowa - ZPM Czapnik
  22. Baleron wędzony z Zaborowa - ZPM Czapnik
  23. Ciasto drożdżowe z Koluszek - PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska
  24. Chleb żytni z ziarnami z Koluszek - PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska
  25. Sok wiśniowy - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
  26. Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
  27. Kaszanka gryczana gospodarza - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
  28. Kiełbasa swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
  29. "Smorodinówka" nalewka z czarnej porzeczki - Czesław Maszczyk
  30. Konfitura z czarnej porzeczki - Czesław Maszczyk
  31. Ser jersey dojrzewający - Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy
  32. Śmietana kwaśna jersey - Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy
  33. Obwarzanki tomaszowskie - Wyrób i sprzedaż obwarzanków Mariola Krzysztofik
  34. Buraki plastry 500 ml - ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
  35. Filet z indyka wędzony parzony - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku
  36. Chleb z żurkiem 1,20 kg - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku
  37. Ser twarogowy szczercowski - Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska
  38. Masło ekstra tradycyjne naturalne szczercowskie - Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska
  39. Piwo miodowe - Marek Kaczorowski PIWOMAR- BROWAR KOREB
  40. Karmelizowana gruszka z czuszką w roladkach - Feliksowy Dworek Adam Szadkowski
  41. Zielona energia w roladkach - Feliksowy Dworek Adam Szadkowski
  42. Twaróg domowy z Warychowa - Maria Warych gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"
  43. Sok z kwiatów bzu czarnego - Maria Warych gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"
  44. Miód faceliowy - Dariusz Serafiński
  45. Miód akacjowy z woskowym plastrem - Dariusz Serafiński
  46. Elokogiczny kwas chlebowy - EKO-NATURA s.c. A.Dadusz, P.Oleszcak
  47. Elokogiczny kwas chlebowy z imbirem - EKO-NATURA s.c. A.Dadusz, P.Oleszcak
  48. Rolada Szwedzka - Zakład Cukierniczy R. Dybalski, B.Dybalska s.c.
  49. Miód lipowy. Pasieka Zbigniewa Sokołowskiego - Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi
  50. Miód wielokwiatowy z domieszką nektaru z lnianki siewnej. Pasieka Bartłomieja Piotrowskiego - Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi
  51. Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
  52. Kugel łodzki na gęsinie - Krucjata Smakiem Dariusz Janicki
  53. Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej w Nagawkach
  54. Rogaliki drożdżowe bez cukru - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej w Nagawkach
  55. Sok 100% z malin - Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna
  56. Syrop z owocu czarnego bzu - Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna
  57. Kiełbasa Felinowska - Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak