IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD - Edycja: 2016-10-07 - 2016-10-09

Tygiel Smaków - wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych

KONKURS "TYGIEL SMAKÓW" 2016

tygiel zdjcie

Wyniki konkursu "Tygiel Smaku" 2016 

Marszałek województwa Witold Stępień wręczył nagrody laureatom IX edycji wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków”.

„Tygielki smaków” odebrali przedstawiciele firm:

  • Masarnia z ubojnią Alina Kowalska - szynka dębowa
  • PPHU AMKEZ Zbigniew Kowalczyk za suszone owoce i warzywa – pomidor
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Ozorków - chleb żytni ziarno
  • KOWAL Aleksandra Kowalska - domowy pasztet z gęsi
  • Czesław Maszczyk - „A łyczka możesz?” - nalewka z ałyczy
  • PPH Klimeko Bogusław Klimczak - mleko zsiadłe.

Nagrodę główną konkursu - „Tygiel Smaków” 2016 otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za twaróg pełnotłusty

Trwa nabór do konkursu Tygiel Smaków 2016

W dniach 7-9 października 2016 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2016, odbędzie się IX wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW”’ organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.

Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.

Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do konkursu w 2016 roku zgłoszone zostały następujące produkty:   

Masło ekstra Osełka- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK

Ser twarogowy tłusty Klinka- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK

Chleb żytni z ziarnami- PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska

Sernik z Koluszek- PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska

Sok jabłkowy z sokiem z pokrzywy- Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży- Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

Suszone owoce i warzywa (pomidor, truskawka)- PPHU AMKEZ Zbigniew Kowalczyk

Twaróg chudy- Teresa Jędraszek Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie

Twaróg pełnotłusty- Teresa Jędraszek Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie

Boczek rolowany pieczony- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska"

Konfitura z malin z dodatkiem chili- Łukasz Ceroń

 Konfitura z ałyczy- Czesław Maszczyk

 "A łyczka możesz"-nalewka z ałyczy- Czesław Maszczyk

 Ogórki kwaszone z Siemkowic- "ZPHU Moryń" Włodarczyk i Moryń S.j.

 Babka drożdżowa łódzka podłużna- Zakład Cukierniczy R.Dybalski, B.Dybalska s.c.

Ekologiczny deser jaglany naturalny z dodatkiem bakterii probiotycznych- KOKO YOGO Rafał Szewczyk

 Chleb żytni ziarno- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków

Szynka dębowa- Masarnia z ubojnią Alina Kowalska

Ziołomiód malinowy- Łukasz Gładys- Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Gładys

Miód wielokwiatowyz ziemi brzezińskiej wzniesień łódzkich i ziemi rawki- Łukasz Gładys- Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Gładys

Domowe pierogi z pęczakiem, suszoną śliwką i wędzonym boczkiem- Aleksandra Kowalska/ Kowal - Aleksandra Kowalska

Domowy pasztet z gęsi-  Aleksandra Kowalska/ Kowal - Aleksandra Kowalska

Ekologiczny kwas chlebowy- A.Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c.

Kaczka wiejska pieczona- Elżbieta Krajewska

Mleko zsiadłe- PPH Klimeko Bogusław Klimczak

Jagoda leśna- Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Marian Błaszczyk s.j.

Koreczki zakąskowe- Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Marian Błaszczyk s.j.

Miód wielokwiatowy z domieszką spadzi i gryki- Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi

Piwo łaskie żywe- Marek Kaczorowski PIWOMAR-BROWAR KOREB

Buczkowskie pierogi z pieca z farszem mięsnym z kapustą i grzybami - P.W.P.U.I H. INTER SOLAR Sp. z o.o.

Kulki twarogowe kozie w oliwie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- Kozia Farma Katarzyna Olszewska

Ser kozi twardy z czarnuszką- Kozia Farma Katarzyna Olszewska

Ser Jersey dojrzewający z kozieradką- Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy "MLEKO JERSEY"

Jogurt naturalny Jersey- Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy "MLEKO JERSEY"

Powidła truskawkowo-rabarbarowe- Jadwiga Ratajczyk - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich

Wiśniowa nalewka Maryni- Maria Warych

Szarlotka z papierówek z Kobylnik- Maria Warych gosp. Agroturystyczne "WARYCHOWO"

Sok jabłkowy tłoczony- Dar Ogrodu Dariusz Jezierski

Sok jabłkow malinowy- Dar Ogrodu Dariusz Jezierski

Konfitura "wiśnie kakaowo-rumowe"- Feliksowy Dworek Adam Szadkowski

Konfitura z żurawiny z Osse- Feliksowy Dworek Adam Szadkowski

Chrzan tarty- Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gasiecki

Obwarzanki tomaszowskie- Mariola Krzysztofik

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wytwórca chcący wziąć udział w konkursie „TYGIEL SMAKÓW” musi złożyć Kartę Zgłoszeniową do konkursu w terminie do dnia 12 sierpnia 2016 roku w sekretariacie Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego (al. Piłsudskiego 8, 90-051 Łódź, piętro V pokój 511) lub przesłać w formie elektronicznej na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., kontakt telefoniczny: tel. 042 663 35 70, fax. 042 663 35 32).

do pobrania:

Regulamin Konkursu TYGIEL SMAKÓW 2016

Karta Zgłoszenie TYGIEL SMAKÓW 2016

Zapraszamy do udziału w konkursie.



Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera!

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz