Tygiel Smaków - wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych - VIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

VIII wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków"

tygiel


Trwa nabór do konkursu Tygiel Smaków 2015

W bieżącym roku podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2015, które odbędą się w dniach 2-4 października w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, odbędzie się VIII wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków.

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
 
W konkursie wezmą udział producenci ze zgłoszonymi produktami. Ostateczna liczba będzie znana po wykonaniu badań produktów przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi.
 
Produkty będą zgłaszane w następujących kategoriach:

- mięso świeże oraz produkty mięsne  
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)  
- wyroby piekarnicze i cukiernicze  
- gotowe dania i potrawy  
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)  
- inne produkty w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.  


Do konkursu w 2015 roku zgłoszone zostały następujące produkty:   

  1. STROGONOW - PWPUIH "INTER SOLAR" SP. Z O.O.
  2. WĄGŁCZEWSKI ZAWIJAS ZIEMNIACZANY Z SOSEM GRZYBOWYM - ALEKSANDRA FICNER, STOWARZYSZENIE KOBIET AKTYWNYCH "Z PASJĄ"
  3. TWARÓG CHUDY - OSM GŁUCHÓW
  4. TWORÓG CHUDY - SER TWAROGOWY CHUDY-PPH KLIMEKO BOGUSŁAW KLIMCZAK
  5. MLEKO JERSEY - GOSPODARSTWO ROLNE JOANNA I PRZEMYSŁAW NASARZEWSCY
  6. SER KOZI Z CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM - KOZIA FARMA KATARZYNA OLSZEWSKA
  7. PASZTET "PALCE LIZAĆ" - "KOWAL" ALEKSANDRA KOWALSKA
  8. SZYNKA BIAŁA - GS SZADEK
  9. SALCESON Z ZAGRODY - ZAKŁAD RZEŹNICZO-WĘDLINIARSKI STANISŁAW KATUSZA
  10. SZYNECZKA W ZIOŁACH - MASARNIA Z UBOJNIĄ ALINA KOWALSKA
  11. EKOLOGICZNY KWAS CHLEBOWY Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ - RYSZARD OLESZCZAK "EKO-NATURA" S.C.
  12. PIWO STAROPOLSKIE - BROWAR STAROPOLSKI W ZDUŃSKIEJ WOLI
  13. SOK POMIDOROWY Z KAŁĘCZEWA - WIATROWY SAD GRAŻYNA WIATR
  14. "SMOCZA KREW" - NALEWKA MALINOWA - CZESŁAW MASZCZYK
  15. PIWO PSZENICZNE ŁASKIE - MAREK KACZOROWSKI PIWOMAR - BROWAR KOREB
  16. KONFITURA AGRESTOWA Z AJERKONIAKIEM I WANILIĄ - ALICJA MALEWSKA-SZADKOWSKA
  17. PAPRYKA NA MIODZIE WIELOKWIATOWYM - PRZEDSIĘBIORSTWO "HEKTOR" SP. Z O.O. WIESŁAW MAZUREK
  18. DŻEM WIŚNIOWY BABCI ZOSI - GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE "WARYCHOWO" MARIA WARYCH
  19. POWIDŁA ŚLIWKOWE - DOROTA GORTAT - NA SKRAJU LASU GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE
  20. CIASTO DROŻDŻOWE Z NAGAWEK - ELŻBIETA KRAJEWSKA
  21. SERNIK Z KOLUSZEK - PPHU ZAKŁĄD PIEKARNICZY E. OLSZYŃSKA
  22. CHLEB SOLECKI NA LIŚCIU KAPUSTY - PPHU STEFAN KOZIŃSKI


Do pobrania:

Karta zgłoszeniowa
Regulamin konkursu

 

Szczegółowe informacje:

Andrzej Siewierski

Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
e-mail: 
tel. 042 663 35 70, fax. 042 663 35 32